10 kuriozitete për ndërtesat unike në botë (FOTO)

136

Ka vende në botë që njihen nga pothuajse të gjithë. Mjafton të pyesësh dhe e sigurt se gjithkush e njeh Koloseun e Romës, Kullën Eifel të Parisit ose piramidat egjiptiane të Gizës.

Këto janë vërtetë mrekulli të botës të ndërtuara nga njeriu mijëra vite më parë dhe me disa teknika inxhinierike të cilat ende edhe sot nuk dihen se si janë realizuar. Po aq të panjohura, ose të paktën më pak të njohura, janë faktet dhe kuriozitetet që do të zbulojmë për ju për këto monumente të mrekullueshme.

Në fund të fundit, përveç vlerës së tyre të jashtëzakonshme artistike, ato janë gjithashtu të mbushura me mistere dhe veçanti që rrotullohen rreth tyre duke i bërë ato në këtë mënyrë edhe më të veçanta dhe unike.

Zbuloni këto kuriozitete e mahnituni edhe ju me ne:

1. Koloseu i Romës, amfiteatri më i madh në botë, u përdor gjithashtu si një varrezë dhe kështjellë privateImage2. Edhe sot nuk jemi plotësisht të sigurt se si u ndërtuan piramidat e Gizës (Egjipt)!Image3. Sipërfaqja e tempullit të Angkor Wat (Kamboxhia) është më e madhe se ajo e Vatikanit, shteti më i vogël në botë!Image4. Ndërtimet e faqes së famshme të Macchu Picchu (Peru), ndryshe nga si bëhet zakonisht, u bënë pa përdorimin e gëlqeres!Image5.U deshën rreth 1500 vjet për të ndërtuar sitin misterioz të Stonehenge …Image

6.Toka mbi të cilën është ndërtuar kompleksi arkeologjik i Maya-ve i Chichen Itza (Meksikë) ishte në pronësi private deri në vitin 2010Image7.Varrosur në rërë, jo larg nga shpellat e Petras u gjet një objekt aq i madh sa një balenë me trup mesatar…Image8. Kulla e Pizës u ka mbijetuar të paktën 4 tërmete të mëdha!Image

9. Rreth 30% e 6300 km të Murit të Madh të Kinës ka humbur që kur është ndërtuarImage

10. Është e jashtë ligjshme të fotografosh kullën ‘Eiffel’ kur dritat e saj janë ndezurImageMarrë nga: curioctopus.it-Përgatiti: F.H, Syri.net