RMV, Nuk është vetëm Erasmus, hetime edhe për malverzime të tjera me para evropiane

14

Puna e Agjencisë kombëtare për programe evropiane dhe lëvizshmëri është vënë nën llupë nga disa institucione hetimore të Maqedonisë dhe ato evropiane pas publikimit të aferës “Floktaria” për dhënien e dyshimtë të granteve nga paratë evropiane. Institucionet po shqyrtojnë të dy rastet, njërin që paraardhësit e drejtoreshës Lidija Dimova kanë përvetësuar 2.2 milionë euro dhe tjetri që Dimova dyshohet për abuzim me fondet evropiane dhe buxhetin e Maqedonisë.

Erasmus Plus, Euridika, Europas dhe Euroguidance janë katër programet për të cilat një grup njerëzish, me gjasë punonjës të Agjencisë kombëtare për programe evropiane dhe lëvizshmëri, kanë raportuar dyshime për keqpërdorim të parave evropiane, tregojnë kallëzimet që kanë arritur te Komisioni Antikorrupsion. Anëtari i komisionit që merret me këtë lëndë, Nuri Bajrami, tha për REL se në maj të këtij viti raportet Komisioni ka pranuar raportet para anonime për dyshim në punën e drejtoreshës së Agjencisë kombëtare për programe evropiane, Lidija Dimova, të cilat për nga përmbajtja duket se janë dërguar nga ndonjë grup i punonjësve në Agjenci. Përveç dyshimeve për keqpërdorim të fondeve evropiane, ata kanë pranuar edhe një kallëzim nga një person juridik për keqpërdorim të buxhetit të Maqedonisë, përkatësisht për një prokurim publik. Bajrami shton se ata nuk kanë informacion specifik në lidhje me dyshimet se sa para janë derdhur nga Agjencia.

“Deri më tani është e jona, ka dyshime dhe ne kërkojmë nga institucionet kompetente që të veprojnë për të pastruar dyshimet dhe për të përcaktuar përgjegjësinë nëse ka abuzim apo jo, dhe sa i përket fondeve buxhetore, ajo që thuhej në një raport, pretendohet të merret “Para të gatshme nga thesari me vlerë 15 mijë euro, dhe kjo ishte e gjitha nga buxheti dhe kjo është nën hetim dhe sqarim të çështjes”, tha Bajrami.

Nga Ministria e Arsimit, kur u pyetën nga gazetarët se çfarë mangësish gjetën ata me kërkesën e Antikorrupsionit, si dhe nëse ata vepruan në bazë të pretendimeve nga Dimova se ajo kishte zbuluar punë të paligjshme të Agjencisë gjatë strukturës së mëparshme dhe përvetësim përmes disa shkollave dhe, siç i quajti ajo, ndërmjetës të rremë , tregoi se ata ishin informuar për të gjitha pretendimet për dyshime për abuzim, por që nuk do të ndajnë informacione me publikun për shkak të procedurave të hapura parahetimore.

Në përgjigjet e MASH deri te Komisionin Antikorrupsion, nga ana tjetër, thuhet se ata kanë identifikuar mangësi të caktuara financiare dhe se tashmë janë kryer mbikëqyrja dhe janë iniciuar procedurat e brendshme, si dhe se ata kanë ngritur padi penale në Prokurorinë themelore publike.

“Dëmi nuk është deklaruar në përgjigjen e MASH sepse këto janë detaje të procedurës para hetimore dhe hetimore. Por ajo u theksua nga Lidija Dimova se fonde prej 2.2 milionë euro të përvetësuara nga struktura e mëparshme, gjë që ajo e deklaroi publikisht dhe ne duhet të presim të konfirmohet nga organet kompetente Drejtoria e policisë financiare dhe Prokuroria themelore publike”, thotë Bajrami.

MPB ka dërguar raport deri te Komisioni Antikorrupsion se lënda për punën e dyshimtë të Agjencisë kombëtare me para evropiane është dhënë në Departamentit për luftë kundër krimit të organizuar dhe krimeve të rënda në MPB.

Nga Prokuroria publike për REL thonë se raportet e pranuara nga Komisioni Antikorrupsion për lëshimet financiare në punën e Agjencisë kombëtare janë përpunuar, pas zërit nga një hetim gazetaresk, si dhe nga drejtoresha aktuale Lidija Dimova, për punën e strukturës së mëparshme.

“Lëndët për të cilat po tregoni interes janë në procedurë para hetimore dhe ato trajtohen nga prokurorë kompetentë nga Prokuroria themelore publike për luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit të cilët po i ndërmarrin të gjitha veprimet e nevojshme për të sqaruar rastet. Për momentin, Prokuroria nuk mund të ndajë më shumë detaje”, thuhet në përgjigjen e PTHP-së.

Veç kësaj, Policia financiare njoftoi se në koordinim me Prokurorinë për luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, Policia financiare ka hapur një para-hetim për Agjencinë kombëtare për programe evropiane arsimor, ku Dimova tani është drejtoreshë. Më herët gjatë verës, Drejtoria e policisë financiare kishte pranuar disa raporte për punën e kësaj Agjencie, por ata nuk zbulojnë se për cilën periudhë kohore bëhet fjalë, përkatësisht nëse është gjatë kohës derisa Dimova është drejtoreshë apo paraardhësit të saj Darko Dimitrov.

Agjencia kombëtare për programe arsimore evropiane e ka trazuar publikun fuqishëm këto ditë. Dimova është në qendër të vëmendjes pasi portali “A1on” publikoi një hulumtim gazetaresk në të cilin u theksua se 270.000 euro të parave evropiane përmes granteve në tre vitet e fundit janë dhënë në një sallon për floktari nga programi “Erasmus 2”. Bëhet fjalë për ndarje të diskutueshme të granteve për ndërmarrjet, të cilat edukimin nuk kanë të regjistruar në institucione si aktivitet kryesor.

Në konferencën e djeshme për shtyp, Dimova mohoi akuzat se Agjencia kishte ndarë para në mënyrë të dyshimtë, duke theksuar se rregullat e Brukselit janë të rrepta dhe se Agjencia nën udhëheqjen e saj nuk i ka shkelë ato. Por shtoi se paraardhësit e saj e kishin bërë atë gjë lehtë.

Sa para mungojnë në arkat e Agjencisë dhe si shpenzohen paratë evropiane janë pyetjet kryesore që janë imponuar këto ditë pas publikimit të aferës, tashmë të njohur për publikun si “Floktaria”.

Opozitarja VMRO-DPMNE akuzon për qindra mijëra euro të përvetësuara në emër të granteve për trajnimin e gomarëve, kuajve dhe floktarive dhe drejtoresha aktuale Lidija Dimova thotë se struktura e mëparshme ishte ajo që kishte qenë kriminale.

Paraardhësi i Dimovës në Agjenci ishte Darko Dimitrov. Nuk ka asnjë informacion në lidhje me të dhe punën e tij në ueb-faqen e Agjencisë kombëtare për programeve evropiane, por sipas intervistave në media, ai erdhi në atë pozitë rreth vitit 2014 dhe u shkarkua me emërimin e Dimovës në Dhjetor 2017.

Për herë të parë në publik, drejtori i atëhershëm i opozitës (LSDM) Boshko Nelkoski u akuzua për shpenzime të dyshimta dhe dhënie të granteve evropiane nga programet evropiane. Ai dha dorëheqje dhe qeveria e atëhershme njoftoi një hetim sepse solli organet hetimore evropiane në derë me shpërndarjen e dyshimtë të parave.

Komisioni Evropian filloi hetim nëse Nelkoski i kishte shpërndau në mënyrë të paligjshme ua ka ndarë paratë evropiane organizatave “të afërme” dhe “miqësore” dhe pezulloi fondet e decentralizuara të ndara nga Agjencia Kombëtare në afat prej dy vitesh. Për dy vjet, paratë evropiane nga programet “Të rinjtë në veprim” dhe “Mësimi gjatë gjithë jetës” mbeten jashtë dhe nuk ishin në dispozicion për Maqedoninë. Nelkoski dha dorëheqjen në 2010, në të cilën ai mohoi akuzat në media dhe theksoi se po bëhej një ndjekje ndaj tij bazuar në trillime dhe të pavërteta.

Agjencia Kombëtare, sipas hulumtimit gazetaresk, edhe pas dorëheqjes së Nelkoskit, vazhdoi të jepte të njëjtat organizata rinore që ishin sfiduar më parë.