Artisti transformon pemën e dëmtuar në një dorë të drejtuar nga qielli

70

Me skulpturën e tij të madhe të një dore që del nga një cung peme, artisti Simon O’Rourke i jep një rëndësi të re një ‘palme’.

Me titull “Dora gjigante e Vyrnwy”, pjesa që gjendet në Wales ka 15 metra lartësi. Një pemë tipike është shtylla e  skulpturës, por kur shikoni lart, ajo fillon të humbasë lëvoren e saj dhe gradualisht bëhet lëkura e butë e krahut dhe përfundon me rrudhat e buta që gjenden në pëllëmbë dhe gishta. Ky transformim duket sikur një gjigant po lufton të hapë rrugën e tij në planetin Tokë.

O’Rourke shpjegoi se si ai ishte vërtet i ngazëllyer nga perspektiva e gdhendjes së palmës gjigante, gjithashtu tha se filloi procesin duke hulumtuar zonën. Sapo gjeti zonën e duhur që përmbante këtë pemë (që njihej si Gjigandët e Vyrnwy), ai mori idenë të gdhendte një dorë gjigante në një nga pemët, për të simbolizuar gjigantët, si dhe përpjekjen e fundit të pemës për të arritur qiellin!

Nuk është e lehtë të krijosh një punë kaq mbresëlënëse dhe është e panevojshme të thuhet, kërkohet shumë etikë e fortë pune. O’Rourke shpjegon se në mënyrë që ai të ishte në gjendje ta bënte të sigurt për të që të punonte, ai kishte nevojë për një skelë, por u deshën dy ditë për të ngritur atë skelë sepse terreni ishte aq i vështirë.

Duke përdorur sharrë elektrike me zinxhir dhe mulli, pasuan gjashtë ditë punë të vështirë. Ai donte të shtonte dy copa gishti dhe gishti të vogël sepse pema nuk ishte aq e gjerë sa të përbënte të gjithë anën.

Kur mbaroi, O’Rourke veshi skulpturën në vaj tung, i cili është një vaj natyral me bazë bimore miqësore me mjedisin.