Deshifrohet Kodi Egjiptian, arkeologët: ‘Zbulimi më i rëndësishëm’

82

Arkeologët e Egjiptit bënë “përparimin më të madh ndonjëherë” në përpjekjen për të kuptuar qytetërimet e lashta që jetuan më shumë se 4.500 vjet më parë, zbuloi një dokumentar. Egjiptianët e lashtë ishin një qytetërim i Afrikës së Veriut, të përqendruar përgjatë ultësirës së lumit Nil.

Ata janë me interes të madh për arkeologët që përpiqen të kuptojnë se si një komunitet që daton deri në 3000 vite para Krishtit mund të ketë qenë i tillë përpara kohës sonë. Një përpjekje e pabesueshme i është kushtuar studimit të strukturave të tyre që ende mbesin sot duke përfshirë Piramidën e Madhe në Giza në një orvatje për të zgjidhur misterin, shkruan Express.

Zonja Hughes zbuloi se si arkeologët zbuluan një gur që i lejonte ata të përkthejnë gjuhën e lashtë. Ajo shtoi: “Tani, natyrisht, gjuha që ata përdornin janë hieroglifet egjiptiane që janë shumë të bukura, por problemi është se ne kemi humbur aftësinë për ta përkthyer atë ndër shekuj. Kjo është një nga arsyet pse egjiptianët e lashtë ishin një qytetërim i tillë misterioz”.

Në 1899, ka qenë zbulimi më i mahnitshëm në deltën e Nilit. Ishte ky, guri Rosetta.

Guri Rosetta i gdhendur me tre versione të një dekreti lëshuar në Memfis, Egjipt, në 196 Para Krishtit gjatë dinastisë Ptolemaik në emër të Mbretit Ptolemeu V.

Tekstet e larta dhe të mesme janë në Egjiptin e lashtë duke përdorur shkrimin hieroglifik dhe skriptat demotike, përkatësisht, ndërsa pjesa e poshtme është në Greqinë e lashtë.

Meqenëse dekreti ka dallime të vogla ndërmjet tri versioneve, guri Rosetta u dëshmua të jetë çelësi i deshifrimit të hieroglifeve egjiptiane, duke hapur një dritare në historinë e lashtë egjiptiane.

“Ajo që ata bënë ishte se gjetën këtë fjalë që në greqisht do të thotë ‘dita e lindjes’ ose ‘ditëlindja’ – genethlia – dhe kjo fjalë përputhet më së miri me këto hieroglife. Kështu që menjëherë mund të fillonim të bashkonim historinë e egjiptianëve të lashtë me fjalët e tyre”. Përkthimi i shkrimeve u bë nga greqishtja e lashtë.

Ajo vjen pasi znj. Hughes gjithashtu zbuloi “thesarin unik” nën Piramidën e Unas në të njëjtën seri.

E ndërtuar për mbretin e nëntë dhe të fundit të Dinastisë së Pestë, Unas urdhëroi që piramida të ndërtohej midis Sekhemket dhe Djoser, në Saqqara Veriore./F.H/SYRI.NET/