Dy arsyet kryesore se pse dështuan sondazhet në Amerikë

151

Sondazhet parazgjedhore në Amerikë i dhanë një avantazh të madh kandidatit demokrat, Joe Biden.

Duke gjykuar nga rezultatet e zgjedhjeve, sipas të cilave fitorja e Donald Trumpit është ende e mundur pavarësisht nga udhëheqja e Bidenit në vendet kryesore, sondazhet, ashtu si në vitin 2016 kur kundërshtari i Trumpit ishte Hillary Clinton, ishin mjaft të gabuara, raporton BBC.

Ka disa arsye për këtë. Sondazhet në të gjithë vendin mund të shërbejnë për të vlerësuar se sa popullor është një kandidat individual në të gjithë Shtetet e Bashkuara, por duke pasur parasysh mënyrën specifike që amerikanët zgjedhin një president, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht shumë kur parashikoni se kush do të fitojë një zgjedhje, transmeton Telegrafi.

Një arsye tjetër është fakti që votuesit e Trumpit kanë më shumë gjasa të maskojnë preferencat e tyre kur anketohen dhe kanë më pak të ngjarë të marrin pjesë në sondazhe.

Kjo u konfirmua për BBC Newsnight nga analisti republikan dhe studiuesi i opinionit publik, Frank Luntz.

“Rreth 19 për qind e votuesve të Trumpit nuk ishin të sinqertë, madje edhe me miqtë e tyre dhe anëtarët e familjes. E njëjta gjë mund të thuhet për vetëm 9 për qind të votuesve të Joe Bidenit. Kishte një nivel shqetësimi ose frike se si mund të trajtoheshin nëse të tjerëve u thuhej se kënd e preferonin president. Disa madje kishin frikë nga hakmarrja nëse pranonin të votonin për Trumpin. Kjo është gjëja e parë në lidhje me sondazhet”, tha Luntz.

“Gjëja tjetër është se votuesit e Trumpit nuk donin të merrnin pjesë në sondazhe, ata thjesht refuzuan të bashkëpunojnë me anketuesit. Pse? Ata nuk donin të ndihmonin krijimin. Ata nuk donin të ndihmonin CNN-in ose New York Timesin. Ata thjesht thanë,” Jo, nuk dua të përfshihem. ” E vetmja mënyrë që intervistuesit mund t’i përfshijnë në hulumtimet e tyre është duke i bërë pyetje më të gjata, por gjithashtu duke u thënë atyre: ‘Nëse flisni me ne, bota do ta dëgjojë mendimin tuaj’, në mënyrë që t’i inkurajojë ata ”, pohoi ai.