Kujdes nga duplikimet e “kartelave” për hapjen e dyerve – ekziston zgjidhja për këtë problem

34

Të gjithë jemi të pajtimit se mbajtja e shumë çelësave të ndryshëm është mundim por edhe përgjegjësi e madhe.

Pikërisht, me fillimin e përdorimit të kartelave elektronike apo tokenave, që zëvendësuan çelësat, gjithçka u bë më e lehtë.

Është e vërtetë që këto kartela kanë qenë ndihmesë e madhe pasi që të njëjtën kartelë mund ta përdorim për hapjen e disa dyerve.

Rrjedhimisht, kjo është një përparësi e madhe sepse nuk kemi nevojë të mendojmë se cili çelës për çka shërben apo të frikësohemi nga humbja e këtyre të fundit.

Falas këtyre kartelave, edhe shkalla e sigurisë është rritur si për ato hapësira të përbashkëta, individuale, objekte të banimit, zyrave, depove etj…

Ky sistem elektronik funksion përmes valëve elektromagnetike.

Do të thotë se kur lexuesi është i vendosur pranë derës, regjistrohet një numër unik identifikues i cili pastaj krahasohet me numrat në memorien e kontrollerit prej ku jepet qasja ose refuzohet.

Siguri e rrejshme?

Mirëpo, me kalimin e kohës, siguria e këtyre kartelave filloi të bie.

Kohëve të fundit, janë përhapur shumë kartela që e kanë numrin identifikues me mundësi të shkrimit.

Kjo do të thotë se cilido me pajisje të duhur mund të shkruajë një numër të rëndomtë në kartelë.

Krejt kjo mundëson procesin e kopjes së këtyre kartelave.

Rrjedhimisht, lexuesi i vendosur pranë derës nuk ka mundësi të dallojë kartelën origjinale prej asaj të kopjuar dhe si rezultat jep qasje pa problem.

Si në botë edhe tek ne, pajisjet për kopjimin e kartelave janë shumë të lira dhe blihen lehtë përmes internetit.

Ja disa shembuj lokalë dhe ndërkombëtarë të këtij fenomeni:

Ky fenomen paraqet problem të gjerë për të gjithë njerëzit pasi që prek jo vetëm personat individual apo mbajtësit e kartelës, mirëpo edhe pronarët e bizneseve, banorët e ndërtesave, mirëmbajtësit e tyre dhe të gjithë ata që janë të angazhuar me menaxhimin e një prone të caktuar dhe ata që vendosin për ndërrimin e sistemit.

Si të mbrohemi nga ky fenomen?

Meqenëse këto kartela lexohen dhe automatikisht kopjohen edhe nga distanca, për tu mbrojtur nga ky fenomen, mbani kartelat në kuleta speciale të cilat e kanë pjesën mbrojtëse me folie alumini, që shërben për bllokimin e valëve elektromagnetike.

INET dhe sistemi i mençur që parandalon këtë fenomen.

INET ka sjellur një zgjidhje për krejt këtë problem.

Përmes sistemeve të mençura, parandalohet kopjimi i kartelave elektronike. Ky sistem arrin të detektojë nëse dy kartela përdoren me të njëjtin numër.

Në atë moment që hetohet kartela e dytë, automatikisht bllokohen që të dyja kartelat.

Edhe atëherë kur kopjimi bëhet në bashkëpunim me pronarin e kartelës, ky sistem ndalon funksionimin e të njëjtës dhe ai duhet të lajmërohet te autoriteti për aktivizim të ardhshëm.

Sipas hulumtimeve të Institutit ETH Zurich, kjo metodë, rezulton me mbi 99.15% detektim të kartelave të kopjuara.

Për më shumë informata rreth rritjes së sigurisë në pronat tuaja, vizitoni faqen tonë në rrjetin social Facebook dhe jetoni më të sigurt.