Kur blini një telefon të ri, a duhet ta mbushni për herë të parë për 8 deri në 12 orë? Shpjegim i detajuar

78

Mbushja e telefonit është një proces që duhet ta bëjmë çdo ditë, dhe si të ruajmë jetëgjatësinë e baterisë së telefonave mobil është gjithashtu një çështje që është diskutuar me dekada.

Materialet dhe teknologjia e baterisë vazhdimisht përditësohen, dhe nevoja për mbushje të plotë të baterisë së telefonit të ri çdo ditë po ndryshon.

Por, çfarë duhet të dini kur e mbushni për herë të parë një telefon të ri? A duhet mbushja e parë e baterisë me energji elektrike të gjatë 8 deri në 12 orë?

Mjaft u bëtë super të mençur duke mbushur telefonin 8-12 orë

Pasi që bateritë janë të prodhuara nga litiumi, nuk kemi nevojë “ti aktivizojmë”, në përgjithësi telefoni duhet mbushur njëjtë sikurse gjatë herës së parë dhe herëve tjera. Mjaft u bëtë super të mençur duke pyetur se sa orë duhet mbushur bateria e një telefoni të ri. Bateritë e litiumit të telefonave të mençur mund të mbushen nga 2 deri në 4 orë, derisa telefonat me mbushës së shpejtë (fast charger) mund ta mbushin 100% baterinë e telefonit për një orë. E pasi ta mbushni 100% baterinë, mbajeni në mbushës edhe për 15 minuta tjerë.

Nuk keni nevojë të zvogëloni numrin e mbushjes së telefonit

Në përgjithësi bateritë e litiumit mund të mbushen dhe harxhohen qindra herë, por këtu ekziston një keqkuptim, nuk qëndron problemi të ajo se mbushni dhe shpenzoni baterinë dhe kjo e bën me fragjile atë. Procesi i mbushjes dhe harxhimit të saj qëndron kështu – duhet ta përdorni telefoni derisa të shpenzohet e tërë bateria, dhe më pas ta fusni në prizë për ta mbushur.

Bateritë e litiumit nuk kanë ndonjë efekt të memories, mund të mbushen në çdo kohë dhe kjo nuk e zgjat apo shkurton jetëgjatësinë e tyre. Megjithatë disa mendojnë se mund të ketë ndikim negativ, por një gjë e tillë nuk është e vërtetë.

Mundohuni të shmangni mbushjen e baterisë gjatë tërë natës

Bateritë e litiumit në përgjithësi kanë një qark mbrojtës të sigurisë që në momentin që bateria mbushet, automatikisht ndalet furnizimi me energji elektrike, përveç nëse ekziston ndonjë problem në cilësinë e saj.

Në të kaluarën është praktikuar që sa herë që shkonim në shtrat e linim telefonin në prizë për t’u mbushur gjatë tërë natës, kjo pasi që telefonat mbusheshin ngadalë. Por me prodhimin e mbushësve të shpejtë, një shprehi e tillë është “zhdukur”.

Mundohuni ta përdorni mbushësin autentik (origjinal të vetin)

Ajo çfarë më së shumti i shkakton dëme telefonave është përdorimi i aksesorëve jo origjinal, dhe që nuk janë të dedikuar enkas për modele të caktuara. Sa më cilësor të jetë mbushësi aq më shumë do të ruhet telefoni dhe bateria.

Disa thonë se mbushësit e shpejtë i shkaktojnë dëme baterisë, në fakt një brengë e tillë është e ekzagjeruar. Ka më shumë përparësi sesa të meta. Derisa mbushësi është origjinal, në përgjithësi nuk mund të ketë probleme.