Kush është Antifa, grupi radikal i krahut të majtë që qeveria Trump e identifikon si përgjegjësin kryesor për dhunën në disa qytete të SHBA-së

135

Grupi është i njohur për shkatërrimin e pronës private dhe sulme me koktej molotovi. Presidenti amerikan i akuzoi drejtpërdrejt ata për nxitje të dhunës nën pretekstin e protestës për vrasjen e afro-amerikanit George Floyd.

“Është ANTIFA, e majta radikale. Mos i fajësoni të tjerët”, i shkruajti presidenti Donald Trump guvernatorit të Minesota pas trazirave të dhunshme në 30 qytete të vendit. Presidenti po i referohej lëvizjes militante të majtë Antifa (shkurt për ‘antifashist’), e cila njihet për dhunën e saj, transmeton Telegrafi.

Në të njëjtën linjë, Prokurori i Përgjithshëm Bill Barr tha sot se “zërat e protestës paqësore po rrëmbehen nga elementë radikalë”. “Grupet radikale dhe agjentët e jashtëm po shfrytëzojnë situatën për të realizuar programin e tyre të veçantë dhe të dhunshëm”, tha Barr. “Në shumë vende, duket se dhuna është planifikuar, organizuar dhe promovuar nga grupe anarkike dhe ekstremistë të së majtës që përdorin taktikat antifashiste”, tha ai.

Protestat e së premtes në Minneapolis dhe në shumë qytete të tjera të mëdha filluan me vrasjen e afro-amerikanit George Floyd në Minneapolis të hënën. Por në shumë vende, këto protesta u kthyen në protesta të dhunshme dhe qyteti i Minesota është më i prekuri.

Grupi që Trump po e akuzon nuk ka një drejtues apo seli zyrtare, megjithëse në shtete të caktuara ato mbajnë takime të rregullta. Në përgjithësi, anëtarët e tij mbështesin popullsinë e shtypur dhe protestojnë për grumbullimin e pasurisë nga korporatat dhe elitat, dhe ata thuajse gjithmonë përdorin taktika radikale për të kapërcyer mesazhin e tyre.

Siç detajohet nga CNN, që nga zgjedhja e presidentit të Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, shumica e anëtarëve të rinj të Antifa-s janë votues të rinj.

Në SHBA ata kritikohen nga të gjithë sektorët sepse veprimet e tij përfshijnë shkatërrimin e pronës private.

Përveç operimit në territorin e Amerikës së Veriut, ekziston një grup Antifa në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Gjermani.

Shtatë gjëra që duhet të dini në lidhje me Antifa

Betejat në internet midis grupeve të ekstremit të djathtë dhe antifashistëve – ose “Antifa” – tani vazhdojnë rregullisht në rrugët e Amerikës.

Po kush janë Antifa dhe çfarë përfaqësojnë ata? Anisa Subedar dhe Mike Wendling shkuan në brigjet perëndimore të Amerikës për të zbuluar më shumë.

Këtu janë shtatë fakte që duhet të dini.

1. Sa kohë ka që ekziston Antifa?
Disa grupe të Antifa-s datojnë që nga vitet ’20 dhe ’30. Nga fillimi i viteve 2000 lëvizja Antifa ishte kryesisht e ‘fjetur’ – deri në ngritjen e Donald Trump-it dhe të djathtës.

2. Si e shqiptoni Antifa?
Sipas Bray, ekzistojnë shqiptime të shumta dhe të ndryshme. Në Shtetet e Bashkuara shumica e njerëzve thonë an-t-fa . Në Evropë nganjëherë quhet anti-far , për të cilin Bray beson se është ndikuar nga fjala italiane antifashismo.

3. Për çfarë janë kundër?
Ata vijnë nga një larmi me prejardhje politike, por ata ishin të bashkuar në kundërshtimin e tyre ndaj fashizmit, dhe ata kanë një vijë antiqeveritare. Ata thanë se shohin autoritarizmin e rrëshqitur në administratën aktuale amerikane që po kërkojnë të ndërtojnë “një lëvizje që na izolon vërtet nga politikat e Donald Trump”.

“Nuk është vetëm t’i rezistosh administratës federale, por edhe të rezistosh ndaj lëvizjeve që mund të çojnë në fashizëm”, thotë njëri nga anëtarët e tyre”.

4. Pse të gjithë vishen me të zeza?
Ashtu si lëvizjet e tjera të protestës që datojnë nga epoka e Luftës së Ftohtë, anarkistët e Gjermanisë Perëndimore, mbështetësit e Antifa shpesh vishen të gjithë me të zeza, ndonjëherë duke i mbuluar fytyrat me maska ​​ose helmeta. Dhe vishen kështu në mënyrë që të mos identifikohen nga policia

5. Cilat taktika përdorin?
Antifa synon të prishë ngjarjet e së djathtës dhe drejtuesit ekstrem të djathtë. Ata përdorin një shumëllojshmëri të taktikave për ta bërë këtë – përfshirë bërtitjet, brohoritjet dhe formimin e zinxhirëve njerëzorë për të bllokuar demonstruesit e krahut të djathtë. Disa nuk janë të interesuar për taktikat e tyre në internet, të cilat përfshijnë monitorimin e ekstremit të djathtë në mediat sociale. Ata gjithashtu lëshojnë informacion personal në lidhje me kundërshtarët e tyre në internet.

Grupet Antifa gjithashtu përdorin forma më tradicionale të organizimit të komunitetit si mitingje dhe marshime dhe protesta. Fraksionet më ekstreme do të mbajnë armë si, thika, tulla dhe zinxhirë – dhe ata nuk e përjashtojnë dhunën.

6: Sa të dhunshëm janë ata?
Gatishmëria e tyre për të përdorur dhunën është e jashtëzakonshme. Ata tregojnë nëse dhuna ndodh, kjo është një formë e vetëmbrojtjes. Ata gjithashtu bëjnë argumente historike për të justifikuar pozicionin e tyre. Për shembull, ata pyesin, po sikur kundërshtarët e Partisë Naziste gjermane të kishin qenë më të fuqishme në kundërshtimin e tyre në vitet 1930, a mund të ishte shmangur Lufta e Dytë Botërore dhe Holokausti?

7. A bashkohen gratë në grupet Antifa?
Tradicionalisht aksioni i drejtpërdrejtë në rrugë ka qenë një fushë kryesisht e burrave, por një numër i konsiderueshëm i grave janë anëtare të Antifa-s tashmë dhe janë arrestuar shpeshherë.