Mësuesit, prindërit dhe nxënësit tregojnë ndjenjat e para pas kthimit në shkollë gjatë pandemisë në Angli

37

Ndërsa miliona nxënës në Angli u kthyen në ambientet arsimore pas bllokimit, BBC shkoi në dy shkolla fillore në Luton, “Whitefield Primary Academy” dhe “Southfield Primary School”, për të zbuluar se si ndiheshin prindërit dhe fëmijët.

Nuk doja t’i ktheja përsëri në shkollë

“Është e frikshme, por ne nuk kemi një zgjedhje të vërtetë”, thotë Iram Kanwal. “Ju duhet të paguani gjobën ose t’i sillni në shkollë. Unë do të isha më e lumtur nëse nuk do t’i dërgoja tani sepse është shumë shpejt, por [unë] shpresoj për më të mirën e tyre”, shtoi ajo.

Iram thotë se shqetësohet për një valë të dytë të coronavirusit, por pranon që qëndimi i fëmijëve të saj, të moshës 3 dhe 5 vjeç, në shtëpi për kaq shumë kohë, ishte paksa si një “vepër mashtrimi”, transmeton Telegrafi.

Tani fëmijët e saj po kthehen në shkollë dhe çerdhe, ajo thotë se u ka thënë atyre që të mos afrohen shumë me fëmijët e tjerë dhe të vazhdojnë të lajnë duart.

Por ajo thotë se vajza e saj, Samavia, është ende “shumë e vogël” për ta kuptuar me të vërtetë virusin: “Ajo as nuk e di se çfarë është coronavirusi për momentin”.

Ai ka motivin

“Unë nuk jam aq nervoz për këtë, sepse jam i sigurt se mësuesit e mi e dinë se çfarë po bëjnë”, thotë tetëvjeçari Aarizuddin Halim, i cili po fillon klasën e katërt.

Ai thotë se është i ngazëllyer që takohet përsëri me miqtë, por nëna e tij, Sabia, thotë se ai ishte pak nervoz në veturë gjatë rrugës për në shkollë.

“Unë nuk e di se çfarë pune do të bëj. Mund të jetë e vështirë, mund të jetë e lehtë, por unë do të duhet ta mësoj vetëm atë”, shpjegon ajo.

Sabia thotë se ajo është lehtësuar pasi shkollimi në shtëpi ka mbaruar. “Në fillim të bllokimit ishte mirë, shkollimi në shtëpi ishte në rregull, por me kalimin e kohës ai humbi motivimin e tij. Jam shumë e lumtur që ai do të kthehet në shkollë”, pohoi ajo.

Shkollimi në shtëpi ishte i mërzitshëm

“E mërzitshme”, thotë Viorica Belenco, kur u pyet se si ishte shkollimi në shtëpi për vajzën e saj.

“Ka qenë shumë e vështirë”, shton kujdestarja. “Unë jam punëtore kryesore në punë, kështu që ajo ka qenë në shkollë gjatë një vere gjersa ne nuk kemi qenë në shtëpi për një kohë të gjatë. Në shtëpi nuk keni aq shumë mundësi për të bërë atë që bëjnë ata në shkollë”, shtoi ajo.

Daniela, e cila po fillon klasën e tretë, ndihej e turpëruar kur u pyet se çfarë pret më shumë, por thotë se është e kënaqur që do të kthehet.

“Unë jam pak nervoze,” shton Viorica, “por unë e di që ata do të kujdesen për pastrimin dhe duart dhe gjithçka, kështu që nuk mund të them se jam vërtet shumë nervoze. Unë thjesht jam e ngazëllyer që ajo është e lumtur”.

Fëmijët e mi janë gati

“Unë jam e lumtur që jam kthyer dhe ata janë të lumtur që janë kthyer”, thotë asistentja e mësimdhënies, Gemma Twining ndërsa fillon sërish të punojë. Fëmijët e saj janë të moshës 3 dhe 8 vjeç – dhe gjithashtu u kthyen në çerdhe, respektivisht shkollë.

“Ata kanë pasur kaq shumë pushime, kaq shumë kohë larg miqve të tyre saqë janë gati”. Ajo thotë se ka qenë “sfiduese” duke u përpjekur t’u mësojë dy moshave të ndryshme në shtëpi.

“Kjo ishte e shkëlqyeshme për ta sepse ata morën atë ndërveprim shoqëror, por padyshim të distancuar nga shoqëria”, thotë ajo.

“Shkolla jonë ka punuar shumë për t’i mbajtur të gjithë të mbrojtur, kështu që unë ndihem e sigurt me kthimin e tyre”.

Mësuesit janë fantastikë

“Për të, është dita e parë në shkollë të madhe, për mua kjo është për shkak të pandemisë aktuale dhe asaj që po ndodh”, thotë Michelle Hack ndërsa shpjegon pse ata të dy dhe djali i saj më i ri ndiheshin nervozë.

Një nga djemtë e saj po fillonte shkollën e “Gostisjes”, ndërsa i madhi po kthehej në shkollë, transmeton Telegrafi.

Ajo thotë se është pak “e druajtur” për të shkuar në shkollë, por shton se “Ata kanë nevojë për të, ata kanë nevojë për normalitet”.

Michelle gjithashtu thotë se ajo ka më tepër respekt për mësuesit pas shkollimit në shtëpi. “Ata janë fantastikë, mua më është dashur të merrem vetëm me dy, ndërsa mësuesit me 25 apo 30. Ata janë qenie njerëzore fantastike”.

Ndjenja e normalitetit

Shtatëvjeçarja, Alyssa Baptiste thotë se mezi pret të mbërthehet në mësimet e matematikës dhe anglishtës të klasës së tretë.

Gjithashtu mezi pret t’i shohë miqtë e saj. Por babai i saj po ndihet “paksa i frikësuar”.

“Në të njëjtën kohë,” shton Mickel Baptiste, “është mirë të kthehemi në një farë sensi të normalitetit për të. Padyshim që ajo ka pasur një pushim të madh gjatë verës dhe kur shkollat u mbyllën, kjo po na bën të ndihemi me të vërtetë mirë dhe në atë kuptim jam i lumtur që po ndodh”.

“Por unë jam thjesht pak i shqetësuar për atë që ju dëgjoni në lajmet në lidhje me COVID-19 dhe përhapjen e saj”.

Mbajtja e tyre në shtëpi është e rrezikshme

“Mbajtja e tyre në shtëpi për një kohë të gjatë është më e rrezikshme sesa t’i mbash larg shkollës”, thotë Saima Aurangzeb, ndërsa djali dhe vajza e saj kthehen në shkollë.

“Në shkollë ata mund të mësojnë më mirë”, thotë ajo. “Ne nuk kemi një rreth të madh shoqëror në shtëpi, kështu që është më mirë që ata të jenë në shkollë”, pohoi Saima.

Anaya, 5 vjeç, thotë se mezi pret të mësojë dhe të shohë miqtë e saj kur të fillon mësimin në klasën e parë.

Shkolla është e përgatitur

Alicja Golinczak po ndjente nervat e zakonshëm të ditës së parë. Ajo mendoi se si do të ishte mësuesja e saj e re. Por nëna e saj, Anna, thotë se nuk shqetësohet për të, as për vëllanë e saj Adamin.

“Ndihem e sigurt. Ne nuk njihnim askënd që u sëmurë dhe mendoj se shkolla është e përgatitur mirë,” thotë ajo.

Ndryshe, kujtojmë se shkollat në Kosovë pritet të hapen më 14 shtator.