Nëse largohet BDI nga Qeveria, opozita shqiptare s’do të jetë gomë rezervë për shpëtim

240

Udhëheqja e lartë e LSDM-së, sonte pas kthimit të kryeministrit Zoran Zaev nga Roma, sipas informacioneve pritet të konfirmojë emërimin e Ministrit aktual të Brendshëm, Oliver Spasovski për kryeministër teknik, i cili më vonë do të zyrtarizohet nga organet e partisë. Koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së, Jovan Mitrovski nuk pranoi të konfirmojë këtë informacion sot.

“Gjatë ditës, lidershipi politik do të ketë koordinim të rregullt dhe ai vendim mund të merret. Kur të merret ai vendim, do të njoftoheni sot ose në periudhën tjetër. Për momentin nuk dua të flas për spekulime”, tha Mitrovski.

Në koordinimin në selinë e partisë nuk përjashton konsultimet brenda partisë për marrëdhënie të tendosura me BDI. Zaev njoftoi gjithashtu konsultime me partnerët e koalicionit për këtë çështje, duke thënë se një takim i tillë nuk është planifikuar deri më tani.

“LSDM sonte do të ketë një mbledhje partie. Nëse merret vendim për marrëdhëniet me BDI-në, atëherë secila nga partitë politike në koalicion do të informohet individualisht në mënyrë që ne pastaj të ndërtojmë pozicionin tonë. Në fund, sipas praktikës aktuale, mbase javën tjetër, do të kishte një takim të përbashkët ku ne patjetër do të binim dakord se çfarë të bëjmë më tej”, tha Tito Petkovski për “NovaTv”.

Sipas informacionit të fundit të partisë, gjasat janë të vogla që mosmarrëveshjet e dukshme midis partnerëve të qeverisë për çështje të caktuara kryesore do të çonin në shpërbërjen e koalicionit vetëm pesëmbëdhjetë ditë para se qeveria politike e dy partive të largohej dhe zgjedhja e një qeverie teknike, 100 ditë para zgjedhjeve të 12 prillit. Sidoqoftë, bashkëbiseduesit nga BDI thonë se nuk përjashtohet marrja e vendimit në Kongres të shtunën për lëshimin e qeverisë.

Nëse BDI vendos të shkojë “pesë deri në dymbëdhjetë”, atëherë qeveria teknike do të duhet të përfshi staf nga partitë politike shqiptare tani në opozitë, pasi, sipas vëzhguesve politikë, do të ishte e pakonceptueshme që ekzekutivi kalimtar nuk do të kishte një përfaqësues nga blloku politik shqiptar.

“Ne gjithashtu jemi informuar se BDI mund të vendosë të marrë ca guxim dhe të largohet nga qeveria. Në një rast të tillë, ata do të humbnin disa vende ministrore dhe deputete, por do tu ngeleshin 200 drejtorë të sektorit publik. Do të ishte vërtet idiote pas kaq vitesh në pushtet dhe politika të tilla të këqija tani për ne që të shpëtojmë BDI-në. Është pa diskutim të futesh në qeverinë teknike”, tha për “Nova Tv” sekretari i përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, Arben Taravari, i cili konfirmon se në rast të një ndarje të tillë në skenën politike ata nuk do të lejojnë që të jenë shpëtimtarë, duke shtuar se negociatat për unifikimin e opozitës shqiptare po shkojnë në një drejtim shumë pozitiv.

Disa analistë politikë vendosin copëtimin e koalicionit qeveritar në fushën e trillimeve shkencore.