Po sikur Trump të mos largohej pas humbjes?

105

A mendoni se do të ketë një transferim paqësor të pushtetin pas zgjedhjeve”?

“Epo ne do të duhet të shohim se çfarë do të ndodhë”.

Presidenti Trump ka disa shqetësime në lidhje me zgjedhjet e ardhshme. Kur presidentin Trump është pyetur se a do të pranoni rezultatet e zgjedhjeve ai tha: Unë kam për të parë njëherë. Shikoni, duhet të shoh, kishte thënë ai.

Ai përsëri është pyetur për të njëjtën pyetje, ai përsëri tha se njëherë do të shikonte se çfarë kishte ndodhur.

Ai mendon se demokratët do të korruptojnë fletët e votimit, dhe nëse kjo i kushton me zgjedhje, ai mund të mos heqë dorë aq lehtë nga pushteti i tij.

“Ai nuk do të heqë dorë nga pushteti. Në asnjë rrethanë ai nuk do të heqë dorë nga pushteti. Ai synon të shërbejë të paktën dy mandate të tjera”, transmeton Telegrafi.

Por si do të funksiononte kjo? Nëse një president humbet, a mund të kundërshtojnë ende rezultatet dhe refuzojë të lë detyrën? Shumë njerëz mendojnë se ushtria do të ishte ajo që do të detyronin një President të dilte nga zyra.

“Unë ju premtoj. Jam plotësisht i bindur ata do ta shoqërojnë atë nga Shtëpia e Bardhë”.

Por nuk është kështu. Nëse ka ndonjë mosmarrëveshje mbi rezultatin e zgjedhjeve, varet nga sistemi i gjykatave amerikane dhe Kongresi Amerikan për t’i zgjidhur ato, jo ushtria amerikane.

Por çfarë nëse presidenti nuk i beson as vendimit te tyre? A do të duhej një kryengritje civile për ta nxjerrë atë?

Vetëm 22% e amerikanëve besojnë se zgjedhjet e ardhshme do të jenë “të lira dhe të drejta”. Ka shumë arsye për këtë skepticizëm, përfshirë korrupsionin e mundshëm dhe ndërhyrja e procesit.

Dhe edhe pa ato, sistemi zgjedhor i Shteteve të Bashkuara tashmë është shumë e ndërlikuar dhe ka shumë hapësirë ​​për mosmarrëveshje.

Vetëm shikoni në vitin 2016, ku kandidati me më shumë vota nuk i fitoi zgjedhjet. Një nga arsyet kryesore që sistemi është kaq e ndërlikuar është për shkak të diçkaje të quajtur Kolegji Zgjedhor.

Në shumicën e zgjedhjeve amerikane, individët zgjidhen me votën e popullit. Por presidenti dhe nënkryetari zgjidhen nga “zgjedhësit” në Kolegjin Zgjedhor.

Çdo shtet merr një numër zgjedhësish bazuar në numrin e tyre të anëtarëve të Kongresit. Janë gjithsej 538 zgjedhës, dhe partia politike e secilit shtet zgjedh zgjedhësit e saj.

Një kandidat presidencial ka nevojë për të paktën 270 zgjedhës për të fituar zgjedhjet presidenciale. Kur dikush voton për president, votimi shkon në një numër të tërë shtetëror. Kushtetuta nuk kërkon zgjedhësit për të ndjekur votën popullore të shtetit të tyre, por ligjet e shumë shteteve e kërkojnë atë.

Megjithatë, ka pasur raste kur zgjedhësit sfiduan ligjet dhe votuan kundër opinionit popullor. Me gjithë këtë, ju mund të shihni se si ky proces zgjedhor ka shumë hapësirë ​​për polemika.

Pra, le të themi presidenti Trump humb mandatin e tij, por ai i thotë rezultatet nuk janë aq të qarta sa ti pranojë.

Çfarë do të ndodhte më pas?

Në 20 janar, ai do të kapërcente inaugurimin në Capitol Hill, dhe në vend të kësaj do të deklaronte që zgjedhjet ishin të manipuluara. Ushtria amerikane do të përshëndeste presidentin Biden, që do të thotë se Trump nuk mundet më urdhëroji ata të bëjnë gjithçka.

Nëse ai përpiqet ta bëjë atë, dhe disa anëtarë iu bindën atij, ata do të gjykoheshin dhe dënoheshin me akuza për kryengritjeje. Prokurori i Përgjithshëm i Biden do shkruaj urdhër-arrestet për presidentin Trump me akuzat e shkeljes kriminale, në fund të fundit.

Trump mund të qëndrojë në Zyrën Ovale, por së shpejti do ti ndërpritet pushteti. Por ky është në thelb një skenar më i mirë. Ne realitet, gjërat mund të bëhen shumë më të komplikuara,
pasi civilët mund të përfshihen. Nëse Trump thotë se zgjedhjet ishin të manipuluara, ndjekësit e tij të pasionuar mund të dalin në rrugë.

Ne kemi parë njerëz që deklarojnë në mënyrë të qartë mbështetjen për Trump. Pra, çfarë do të ndalonte disa prej tij mbështetës më ekstremë të tubohen së bashku për të “luftuar përsëri” për të këtë herë?

Çdo akt dhune këtu mund të ndajë më tej publikun në Demokratë dhe Republikanë, madje edhe më ashpër sesa janë tani. Dhe nëse civilët nuk i besojnë qeverisë për të rregulluar gjërat, a mund të çojë kjo në një luftë tjetër civile?

Epo, le të shpresojmë se nuk do të bëhet aq keq. Pavarësisht se kush i fiton këto zgjedhje, shumë njerëz do të mërziten.

Por ajo që është e rëndësishme është se SHBA gjen një mënyrë për të ecur përpara për tu bërë një komb më i unifikuar.