Pse gratë janë kaq të fiksuara pas çantave? Pesë kuriozitete që nuk i dinit për këtë aksesor

66

Për Sigmund Frojd, çanta veçanërisht ajo për femra, ishte shumë më tepër sesa një aksesor i modës

Babai i psikoanalizës pa tek ky aksesor një përfaqësim simbolik të organeve gjenitale femërore dhe mitrës së nënës; një shtrirje e seksualitetit femëror në kuptimin e gjerë. Harrimi i çantës në studimin e analistit mund të tregojë, sipas Frojdit, një tërheqje pa vetëdije të pacientit ndaj terapistit.

Brenda saj ruhet një pjesë e vogël, por e rëndësishme e jetës sonë, dhe duke e analizuar këtë(edhe pa nocione të psikanalizës) mund të nxjerrësh shumë ide nga pronari i saji: mosha, shijet, zakonet, veset, virtytet.

Ndaj, nuk është për t’u habitur që çanta është aksesori më i dëshiruar i femrave në botë.

Sigurisht, sot qasja jonë për blerje ka ndryshuar! Koncepti për çantën ka ndryshuar, nga ato version shpine tek opsionet e tjera, si më të mëdha, me dimension mikroskopik, etj.

Është mjaft e rrallë të shihet një grua që nuk ka një çantë, pak a shumë të madhe, pak a shumë të shtrenjtë, pak a shumë në modë.

Ka nga ato që i pëlqejnë çantat në stilin e Meri Popins, që mbajnë gjithçka dhe të kenë gjithçka në dorë; ka nga ata që e vendosin estetikën para praktikës, me modele aq kompakte sa që mund të ruajnë vetëm një smartphone.

Mësoni tani pesë kuriozitetet që me gjasë nuk i dinit për çantat…

Fillimisht ishte një aksesor për burra

Historia e çantës i ka rrënjët në Egjiptin e Lashtë, siç dëshmojnë disa hieroglifikë. Për shekuj ka qenë një aksesor mashkullor, por me kalimin e kohës ajo ka ndryshuar formë, pas transformimeve të shoqërisë.

Për ta ndryshuar përgjithmonë si koncept ishte Coco Chanel e cila, e frymëzuar nga shamitë ushtarake, kishte idenë të shtonte rripin e shpatullave dhe krijoi modelin e çantës ikonë.

Ne nuk mund të bëjmë pa të

Sot, për shumë njerëz, të mendosh të largohesh nga shtëpia pa çantë duket një ide jopraktike. Çdo grua ka nevojat dhe filozofinë e saj për sa i përket çantave, por shumica kanë tendencë jo vetëm që t’i kenë ato gjithmonë me vete, por të vendosin praktikisht gjithçka në to: nga shamia deri te çelësat e shtëpisë, furçën e dhëmbëve, shishen e ujit dhe agjendën.

Sipas hulumtimeve të publikuara në Daily Mail, pesha mesatare e një çante është gati 2.5 kilogramë.

Çanta më e vogël

Çanta më e vogël mendojmë në botë është ajo që këngëtarja amerikane Lizzo në eventin e ndarjes së çmimeve American Music Awards theu një rekord.

Aksesori i vogël, disa centimetra dhe me ngjyrë të bardhë nga Valentino, nuk kaloi edhe aq me indiferencë, duke katalizuar vëmendjen e fotografëve që erdhën në tapetin e kuq për ta fiksuar atë.

Çanta më e famshme

Është ajo e Mary Poppins, e sjellë në ekranin e madh për herë të parë në vitin 1964. Ishte një çantë e madhe magjike, e aftë të mbajë çdo objekt: tabela, bimë, lodra, pa kufij kapaciteti.

Çanta ekologjike

Produkte eko-miqësore janë lufta më e madhe që po bëhet sot në industritë më të mëdha të botës. Edhe ajo e çantave nuk është e përjashtuar nga kjo prirje!

Ka ardhur koha t’i themi lamtumirë çantave prej lëkure ose materialeve të tjera që rrjedhin nga proceset kimike për të filluar me përdorimin e çantave me një lëndë e parë të gjelbër 100% e bërë me fibrat e ananasit.