Shefi i NATO-s i bën thirrje Rusisë të shpëtojë traktatin e raketave bërthamore

24

Koha po mbaron për të shpëtuar një traktat kyç të raketave bërthamore me Rusinë, tha sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg për BBC.

Stoltenberg premtoi një përgjigje “të matur, mbrojtëse” nëse Rusia nuk kthehet në përputhje me marrëveshjen deri në afatin e 2 gushtit.

“Ne duhet të jemi të përgatitur për një botë … me më shumë raketa ruse,” tha ai.

Marrëveshja e nënshkruar nga SHBA dhe BRSS në vitin 1987 ndalonte raketat bërthamore me rreze të shkurtër dhe të mesme.

Presidenti Trump njoftoi se SHBA do të pezullojë detyrimet e saj sipas Traktatit të Forcave Bërthamore të Mesme (INF) në shkurt, duke akuzuar Rusinë për shkeljen e kushteve të saj.

Rusia mohoi akuzat por pezulloi detyrimet e veta pak kohë më pas dhe njoftoi planet për zhvillimin e sistemeve të reja të armëve.

Në një intervistë të gjerë me BBC, Stoltenberg thotë se raketat ruse, të cilat ai thotë se janë në “shkelje të qartë të traktatit”, janë të afta për shpërthim bërthamor, të lëvizshme, shumë të vështira për t’u zbuluar dhe në gjendje për të arritur qytetet evropiane brenda pak minutash.

“Kjo është serioze. Traktati i INF ka qenë një gur i qoshes në kontrollin e armëve për dekada dhe tani shohim humbjen e traktatit,” tha ai.

Ndërsa prioritet ishte që Rusia të kthehej në përputhje me kushtet e saj, Stoltenberg tha se nuk kishte “asnjë shenjë” që vendi do ta bënte. “Prandaj ne duhet të jemi të përgatitur për një botë pa traktatin e INF dhe me më shumë raketa ruse”.

Ndërkohë që NATO nuk ka plan për të vendosur raketa bërthamore me bazë në Evropë, Stoltenberg tha se aleanca do të përgjigjet në një “mënyrë të matur dhe mbrojtëse” nëse Rusia refuzoi të rikthehet në përputhje më 2 gusht.

Anija konvencionale e ajrit dhe mbrojtja nga raketat, ushtrimet e reja dhe gatishmëria e forcave, dhe nismat e reja të kontrollit të armëve mund të jenë të gjitha pjesë e kësaj përgjigjeje, tha ai. Çdo vendim do të vijë pas afatit përfundimtar.

Stoltenberg gjithashtu iu drejtua dërgimit të sistemit të mbrojtjes së raketave të avancuar S-400 të Rusisë tek anëtari i NATO-s në Turqi javën e shkuar.