Shembujt mahnitës të arkitekturës së gjelbër në të gjithë botën

35

Jo vetëm që është vërtetuar shkencërisht që kopshtet urbane, pyjet dhe parqet ulin depresionin, në një studim të Universitetit të Leeds, por ato janë jashtëzakonisht të vlefshme për ruajtjen e mjedisit.

Kopshtet urbane dhe fermat vertikale kanë filluar të shfaqen në të gjithë botën, pasi Kombet e Bashkuara parashikuan që 68% e popullsisë botërore do të jetojnë në qytete deri në vitin 2050, transmeton Telegrafi.

Me ndërtimin e ‘pyjeve urbane’ rreth Parisit, në një përpjekje për të ulur ndotjen e ajrit, dhe Singapori që përballet me krizën ushqimore me fermat e qiellit dhe karkalecat e rritura në laborator, ky trend është gjithnjë në rritje.

Kur bëhet fjalë për arkitekturën e gjelbër, rezultatet janë mahnitëse.

Por çfarë e bën një ndërtesë të qëndrueshme? Ka të bëjë me minimizimin e ndikimit mjedisor të strukturës. Kjo mund të jetë përmes efikasitetit të energjisë, materialeve eko-miqësore ose një vetëdije të qëllimshme të rrethinës së saj, me qëllim të ruajtjes së biodiversitetit të zonës.

Shikoni këto ndërtime të jashtëzakonshme dhe të qëndrueshme

Arkitekti Chris Prechtka projektuar Kullën e Pemës së Torontos, një bllok banimi i propozuar i bërë nga druri, duke përfshirë mure të mahnitur me bimë dhe pemë që rrjedhin nga ballkonet.

Imazhi i dytë është i shtëpisë me kopshte në çatinë e tij ndërlidhëse, afër qytetit gjerman Kassel.

Ne folëm me vetë njeriun i cili na tregoi pak për aspektin emocional të punës së tij dhe mënyrat në të cilat ai synon të stimulojë shqisat përmes arkitekturës së tij.

Chris Precht: “Qytetet e së nesërmes do të nxiten nga mbledhja dhe mbikëqyrja e të dhënave. Ne do të kemi shumë më tepër informacion në të ardhmen. Do të dimë më shumë. Por pyetja do të jetë gjithashtu se si mund të ndihemi ne”.

“Ne do ta arrijmë atë me një lidhje me natyrën dhe integrimin e bimëve. Ndërtesat me materiale ekologjike që duam t’i prekim. Kopshte të integruar që mund t’i nuhasim. Dhe ndërtesat që mund t’i dëgjojmë sepse bletët dhe zogjtë do të çelin fole në to. Ndërtesa të ndjeshme që na bëjnë të ndjehemi gjallë. Kjo është ëndrra ime për të ardhmen” tha Precht.

Firma e arkitekturës WOHA është një praktikë e bazuar në Singapor e themeluar nga Wong Mun Summ dhe Richard Hassell në vitin 1994. Ata kanë ndërtuar ndërtesa të gjelbërta me famë botërore, siç është Park Royal Hotel Pickering në Singapor, i cili përmban kopshte të lakuara të larta, dhe me pishina, ujëvara dhe mure jeshile.

Stefan Mantu nga Engraff, me qendër në Bukuresht, Rumani, ka hartuar një ide për një ‘Off The Grid Office’ për të “ilustruar nevojën tonë të vazhdueshme për lidhje me natyrën”, thotë ai.  “Arkitektura e gjelbër është një temë e një rëndësie të madhe për të gjithë ne, pasi duhet të konsiderohet një nga hapat thelbësorë drejt një zhvillimi të qëndrueshëm për shoqërinë tonë ekzistuese. Off the Grid Office është një projekt koncept që komunikon që hapësirat funksionale duhet të mbajnë dhe respektojnë ekuilibrin midis njerëzve dhe vendit ku janë ndërtuar”.

PAZ Arquitectura krijoi projektin Corallo House në Santa Rosalía, Guatemala, e cila përfshin 747 metra katrorë dhe përdor bazën e betonit që nxehet nga nxehtësia e ndërtuar rreth pemëve, e bërë nga materiale të ricikluara. Arkitekti dëshironte që pemët ekzistuese në zonë të ndërveprojnë me hapësirën e jetesës.

Arkitektura X është një firmë ndër-disiplinore britanike me zyra në Londër dhe Tbilisi. Ata kanë ndërtuar një kantinë të jashtëzakonshme në Kakheti, Xhorxhia, e quajtur Shilda.

Ndërtesa është ngulitur mjaft mirë brenda peizazhit të vreshtave, duke e bërë atë pak të dukshme nga një pamje e zogjve. /Telegrafi/