Shkrirja e akullnajave zvicerane përgjatë 150 viteve (FOTO)

42

Më shumë se 500 akullnaja janë zhdukur plotësisht në Zvicër që nga viti 1850, thonë glaciologët. Vendi mund të humbasë pjesën më të madhe të mbetur  deri në fund të këtij shekulli nëse emetimet e CO2 nuk ulen.

Shkrirja e akullnajave po ndryshojnë në mënyrë dramatike peizazhin e Zvicrës siç dëshmohet nga fotografitë arkivore të shekullit të 19-të të botuara së fundmi nga Biblioteka ETH e Cyrihut, shkruan Euronews, transmeton Klan Kosova.

The Lower Grindelwald

Në imazhin në të majtë, Glacier i Poshtëm i Grindelwald në Alpet Zvicerane Bernese është fotografuar në vitin 1858, në të djathtë – e njëjta vend e kapur në 26 gusht të këtij viti.

 
Glacier Trient

Ky “lumë” i akullit mund të shihet në fotografinë e Trient Glacier të realizuar në 1891, nga i njëjti vend disa muaj më parë është i mbizotëruar nga pylli jeshil, shumë pak akull mund të shihen.


The Rhone 

Fotografia tjetër tregon The Rhone Glacier, burimin e lumit Rhone, siç ishte 170 vjet më parë, në fotografinë e fundit të Denis Balibous ‘mbizotëron ngjyra e gjelbër.

 

The Aletsch
Akullnajëja më e madhe në Alpe – Glacier Aletsch – nuk dukej aspak sot si në 1865.


The Eiger, Guggi dhe Giesen

Glaciers Eiger, Guggi dhe Giesen, të vendosura afër samitit Jungfrau në Zvicër, edhe këtu mund të vrehen ndryshimet drastike.

 
Akullnajat në Zvicër po vazhdojnë të shkrihen vazhdimisht: vitin e kaluar ato humbën 2% të vëllimit të tyre, sipas institutit të monitorimit të akullnajave të Zvicrës GLAMOS.