Testimi i ri i gjakut mund të tregojë rrezikun e tronditjeve në kokë

20

Tronditjet në kokë mund të shfaqen përmes një testi të gjakut, thonë shkencëtarët pasi zbuluan dy biomarkerë të gjakut që zakonisht ngriten tek lojtarët e lënduar të sportit.

Studimi i vogël me 43 futbollistë të shkollave të mesme dhe kolegjeve në SHBA sugjeron që mjekët mund të shikojnë për biomarkerë të veçantë për të identifikuar se cilët lojtarë kanë nevojë për pushim për një kohë të caktuar.

Në varësi të niveleve, ata mund të jenë edhe në gjendje të parashikojnë se cilët lojtarë do të kenë nevojë për më shumë kohë për t’u rikuperuar pas një goditje në kokë, thonë studiuesit në Kolegjin Mjekësor të Wisconsin.

Megjithëse grupi është i vogël, gjetjet janë përshëndetur si një hap kyç përpara për diagnostifikim dhe trajtim më të mirë të goditjeve në kokë, në mes të dëshmive në rritje se disa sporte janë të lidhura me sëmundjet e trurit.